Skip to main content

JobFit WerkPlezier


De woorden JobFit WerkPlezier vertegenwoordigen krachtige gedachten en kernwaarden wat arbeid/werk eigenlijk voor iedereen zou mogen betekenen. Het hebben van zinvol werk/arbeid is een groot goed om tot ontplooiing te kunnen komen.

Tijdens het werken en arbeid leveren ontmoeten we andere mensen en we komen in situaties die ons aan het denken zetten. Daardoor ontwikkelen en leren we gaandeweg. Leren en ontwikkelen is een fysiologische behoefte van ons. In de basis is werken en arbeid verrichten zeer gezond voor ons welzijn. Werken, arbeid, een baan die bij ons past, JobFit WerkPlezier, is een belangrijke voorwaarde om een gelukkig en een zinvol leven te leiden.

Wij zien in onze praktijk regelmatig voorbijkomen dat een werknemer zijn werk ziet als iets dat hem overkomt. Bijvoorbeeld dat hij/zij vanbinnen al een besluit heeft genomen om met pensioengevoel te gaan. Of dat zijn of haar persoonlijke interesse en kwaliteit op een heel ander gebied ligt. Ook kan iemand vastzitten in zijn of haar denken en/of omstandigheden.

Wie zit er dan aan het stuur van zijn of haar loopbaan, denk je? Niet de werknemer zelf. Uiteindelijk komt het tot een ziekteverlof aanvraag omdat deze werknemers ongemotiveerd en uitgeput raken.

Eigenaar van carrière en loopbaan

Wij pleiten ervoor dat werknemers zich eigenaar weten van hun carrière en loopbaan. We beweren niet dat dit altijd even makkelijk is. Wij weten wel dat er altijd andere mogelijkheden zijn. Dat kan klein beginnen. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer in een dergelijke situatie elke dag probeert het voor hem of haar in de gegeven omstandigheden een beetje leuker te maken. Dat zijn de kleine begin stapjes naar een zinvolle loopbaan en leukere carrière.

Om uit een vastgeroeste werksituatie te kunnen stappen, is blijmoedigheid nodig. Misschien een wat ouderwets woord maar het heeft met ‘moed’ te maken – een karakterhouding die niet nodig is wanneer alles gladjes verloopt, maar pas wanneer er sprake is van barrières, tegenslag, zorg en onzekerheid. Veel blijmoedigheid en ook iemand om je heen die in je gelooft of je professioneel begeleid.

Dit kunnen dan de dieperliggende oorzaken zijn van een ziekteverlof aanvraag. Wij kijken verder en onze casemanager/inzetbaarheidscoach gaat met de werknemer samen zorgvuldig opzoek naar de werkelijke belemmering. De Werknemer bekrachtigt hiermee haar/zijn eigen regie/verantwoordelijkheid over haar/zijn loopbaan en inkomen.

Grondig zelfonderzoek

Wanneer de loopbaanombuiging ingrijpend is, kan eerst een grondig zelfonderzoek worden ingezet. Onze loopbaancoaches kunnen hierin begeleiden. De werknemer gaat eerst zijn talenten (wat kan hij?), zijn persoonlijkheidskenmerken (hoe pakt hij zaken aan?) zijn motiverende omstandigheden (waar wordt hij blij van?) en waarden en normen (waar komt hij zijn bed voor uit?) in kaart brengen. Deze 4 aspecten samen met zijn werkervaring geeft een goede zoekrichting om zijn WerkPlezier te hervinden.

Het financiële krachtenveld van inkomensbehoud voor de werknemer en schadelast beperking voor de werkgever kan een zeer positieve bijdrage leveren om snel met dit creatieve zoekproces te beginnen.

× Contact? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday